Moj profil
Moja foto galerija
Išči po blogu
Pošlji komentar  Naroči se na objave – RSS vir

Petek, 1 februar 2008

Korenjak (s K)*

Zakaj korenjak.si/mon?

Blogerji se trudijo svoja spletna modrovanja nasloviti (in podnasloviti), karseda izvirno in intrigantno, obrazložitve pa sodijo med prve zapise.

Tukaj takega zapisa med "ustanovnimi" prispevki ni bilo. Če malo premislim, še dobro da ne, kajti takrat imena tako ali tako ne bi znal racionalno utemeljiti.

Se je pa primerilo decembra 2005, da je bil naš gostujoči učitelj na Krabbesholmu eden najbolj prodornih sodobnih danskih grafičnih oblikovalcev: Rasmus Koch, avtor celostnih grafičnih podob za npr. Det danske filminstitut, Danish Crafts in Guaraná Power. In ga je sošolec Jesper vprašal za meneje o osnutku logotipa za svoje podjetje imenovano "Jesper Grafisk" (www.grafisk.dk, če se ne motim). V obliko se ni spuščal, je pa dejal, da je ime – no, kaj bi ovinkaril – zanič.

Ob tem je povedal naslednjo priliko. V poslu je začel kot soustanovitelj oblikovalskega studia e-Types. Ko se je njegovo dete lepo razvilo, je začel oprezati za novimi cilji. Zapustil je e-Types in ustanovil svoj studio. Po dolgem razmisleku ga je poimenoval Rasmus Koch Studio. Preprosto kot srbska Voda, ki po desni prehiteva razne Žive, Zale, Dane, Ode in Julke**. Nomen est omen. Dragi moji, jaz sem korenjak Simon s piko. In poševnico.

Mogoče nekega dne odprem še "Oblikovalstvo korenjak.si/mon". Do tedaj pa samo odgovor Velemira Gjurina na vprašanje, zakaj (po SSKJ-ju) nekdo ne more imeti oblikovalstva, lahko pa ima mizarstvo ali črkopleskarstvo. "Kdo pa pravi, da ga ne more? Po SSKJ-ju se tudi reče 'vidim kurec', pa vseeno vidimo 'kurca'."


--
*Alegorija na citat iz filma Metoda Pevca Carmen.
**Kot bi rekel Barnabas Wetton: "Kako očitno!? Le, kako da se tega nihče ni prej spomnil? -Ne vem, nihče se ni."

Oznake: