Moj profil
Moja foto galerija
Išči po blogu
Pošlji komentar  Naroči se na objave – RSS vir

Torek, 5 februar 2008

Primer dobre prakse: Koldinghus

Govoricam* o muzeju bloškega smučanja (nemara celo v restavriranem Pajkovskem gradu) ob rob objavljam posnetek Koldinghus-a, tukajšnje graščinice.

Leta 1808 je padla ideja, da Napoleon pošlje v Kopenhagen nekaj garnizonov iz Španije za zaščito Danske pred Angleži (in Švedi). V Koldingu ni bilo ravno soparno. Pa so nastanili del teh vojakov (vajenih miline mediteranskega neba) v tukajšnji graščinici in ti so si jeli hitro greti premražene živote ob kaminu. A nakladali so tako vehementno, da se je vnel dimnik, za njim pa še ostrešje in grad. Naslednja dva dni jih ni več zeblo. Grad pa je ostal v ruševinah vse do srede sedemdesetih let (20. stoletja), ko so ga obnovili in v njem uredili muzej (v katerega moja noga zaenkrat še ni zašla**). Restavracija gradu (v nasprotju z muzejem, krasoto slednje občudujem vsak dan) je tako vzorna, da si je leta 1993 prislužila nagrado EUROPA NOSTRA. Bog daj, da bi imeli tudi Bločani tako srečno in čutečo roko.

Aja, da oni španski zavezniki niso nikdar videli Kopenhagna najbrž ni treba obešati na zvon.


--
*
2008/2/1, Stane Korenjak:
> 3. V sredo sem bil na posvetu v Ljubljani o donaciji v višini 1,7 mil
> EUR, ki jo daje Norveška vlada. […]
> Smučarski muzej ni le lokalna zadeva pač pa sodi v
> evropsko kulturno dediščino. Še več pa velja, ker želimo z Norvežani
> sodelovati prenašati njihov "nov hov" v smislu muzealstva.
**To pa zato, ker čakam kakšen obisk iz domovine, da bo bolj lušno. Pravijo, da je vreden ogleda, tako da brž pridite kaj naokoli! (Za občutek in orientacijo sem na fotografiji zacahnal še dve znamenitosti.)

Sliki: Pogled skozi moje okno: Tony Diep, Pogled iz zraka Koldinghus Picture Gallery

Oznake: ,