Moj profil
Moja foto galerija
Išči po blogu
Pošlji komentar  Naroči se na objave – RSS vir

Torek, 6 september 2005

Krompir in vahnja

Sem čul, da v domovini letos krompirja ne boste stradali.
Da je košta v krabbesholemski kuhinji vrhunska veste, kaj smo danes kosili pač ne! Oblizovanju prstov je botroval krompir. Pa ne na (nobenega (izmed treh)) bloški(h) način(ov). Če se vam cedijo sline, če iščete idejo za jutrišnje kosilo ali pa če vas samo firbec matra berite dalje.

Jedi bomo rekli kar ribja musaka, recept gre pa nekako takole:

Softver:
bloško bintje (ali drug krompir), file ribe (najboljša je vahnja oz. lupač, ang. pollock, saithe, dan. mørk sej), čebula, por, drameljčan (ali kako drugo polsuho belo), oljčno olje, jajce; stročji fižol, mlada koruza, maslo; sol, poper …
Številu lačnih ust ustrezno superponirajte količine.*

Hardver:
standarden (kozice, pekač, štedilnik, pečica, krožniki ...)

Na rezine narezan krompir skuhamo v osoljeni vodi. Obenem na olivnem olju (extra vergine!) popražimo ne-malo nepredebelo (~0,7 do 1,5 mm) naklane čebule, na njej še ribje fileje, dodamo por, zalijemo s kančkom vina in pustimo da se malo poduši. Mmmm … Skupaj z ocejenim krompirjem v pekač, po okusu začinimo, polijemo s stepenim jajčkom (ne uničite nežnega okusa z gratiniranjem težke kategorije!) in pustimo da se speče do kraja (bodite pozorni, da se vam ne zasuši, to ni čips!).
Za prilogo na maslu podušite stročji fižol. Le ta naj ostane al dente in po okusu bližje svežemu kot kuhanemu stročjemu fižolu. Skuhajte koruzo.
Servirajte toplo.

- - -
*Kadar v dvomu koliko, se spomnite formule o = h/z, ki pravi, da je okusnost (o) premosorazmerna s holesterolom (h) in v obratnem sorazmerju s koeficientom začinjenosti (z). V detajle se ne bi spuščal, naj le nakažem, da v splošnem ga izračunamo po enačbi z = dR/R, torej razlika do ravno prav vlomljeno z ravno prav. Razlika do ravno prav se izračuna dR = abs(R-D) (pri čemer je D dejansko stanje, ki je v splošnem pri moških nekoliko previsoko, pri ženskah pa nekoliko prenizko).

Oznake: