Moj profil
Moja foto galerija
Išči po blogu
Pošlji komentar  Naroči se na objave – RSS vir

Sobota, 9 februar 2008

Rum

Da ne bo kdo rekel, da se hvalim z domačim rumom, njemu ga pa ne privoščim.

Marie se je v ponedeljek ob prihodu nazaj (prihaja iz Avignona v Provansi) pohvalila, da je na novoletni zabavi pila rum in bojda po njem ni bilo nič mačka. Pa saj to izkušeni pivci rumkole že dolgo vedo. Maček se skriva v kokakoli, ne rumu.

Recept, kako do ruma, ki ima dobro razmerje price-performance (torej razmerje med ceno in kakovostjo) se je skrival v naši domači lekarni. Mami ga je bila dobila po mojem od Tatjane z Barja.

Sestavine za 1 l:

  • 7 dl kakega starega sadjeveca, ki ga nihče noče piti in dela napoto v hišnem tabernaklju (aka. očetovi lekarni)
  • esenca ruma
  • klinčki
  • cimet (skorja)
  • sladkor
Karmeliziramo 3 žlice sladkorja in jih zalijemo z 2-3 dl vode (prilagodimo glede na vhodno in želeno izhodno voltažo s pomočjo križnega računa, ki smo se ga naučili v 1. letniku kemije). Dodamo klinčke in cimet in prevrejemo. Ko se ohladi vlijemo še rumov ekstrakt in žganje.

Oznake: