Moj profil
Moja foto galerija
Išči po blogu
Pošlji komentar  Naroči se na objave – RSS vir

Sobota, 1 april 2006

Zakaj? (Apd 4,9-11)

Razlog za mojo neažurnost v zadnjem času je bila bolezen. V nedeljo, 26. februarja, so na Onkološki kliniki bolnišnice v Kopenhagnu ugotovili razlog za moje glavobole in občasna slaba počutja po novem letu.
Dobra novica je, da sem na danskem deležen najboljše zdravstvene oskrbe na svetu in da mi 33 dni kasneje (=od včeraj dalje) ni več treba 2x tedensko hoditi v bolnico v Århus. Slabši del novice pa je, da sem imel redko obliko tumorja na možganih (meningiom).
To ni konec sveta, kot se zdi prvi trenutek. Je bolezen kot prehlad ali ošpljice na primer. V izogib nezaželenim govoricam o mojem zdravju ter v vednost in poduk o bolezni sem v nadaljevanju spisal krajši prispevek.

Mir in dobro,
Simon

Šok
Moja diagnoza je bila tumor možganov s srednje velikim malignim potencialom; "meningiom". Kljub temu, da sem sedel na stolu sem se ob novici sesedel! Šoka, ko ne veš ali bi se jokal ali bi kričal in ti ne ostane drugega, kot da obmolkneš se ne da opisat. Bog, zakaj? Jaz bi še živel.
Toda to je samo šok, ki je posledica nevednosti.

Bolezen
V dobrem mesecu sem se o tumorjih in raku naučil več kot prej celo življenje (pa to niti ni tak podvig, glede na to, da se nisem nikoli zanimal).
Možganski tumorji so raznovrstni. Iz nediferenciiranih celic v možganih lahko vzniknejo tumorji sestavljeni iz različnih vrst bolj ali manj zrelih, diferenciranih živčnih celic (t.i., nevrocitomi, gangliocitomi) ali iz mešanice zrelih živčnih in glialnih celic (t.i., gangliogliomi). Tovrstne rašče se večinoma pojavijo pri otrocih ali mlajših odraslih.Seveda, če raka ne zdravimo, večina obolenj sčasoma privede do smrti. Toda večino rakastih obolenj lahko zdravimo, številne tudi pozdravimo, še posebej če se zdravljenje začne dovolj zgodaj.
V deželah zahodne Evrope in S. Amerike je meningoiom dokaj redek in v diagnostiki najprej ne pomislijo nanj. Je pa to obolenje v nekaterih delih sveta precej pogostejše. Pravočasno in pravilno zdravljeno ima prav vedno – ob tipičnem poteku – ugodno prognozo.Več o raku na poučni danski strani, v angleški ali slovenski Wikipedii in na strani Društva onkoloških bolnikov Slovenije.


14. marec - v parku pred bolnišnico v Århusu. Utrujen, a zadovoljen, da je prvo obsevanje mimo


Zdravljenje
Po diagnozi in 2-dnevni hospitalizaciji v bolnišnici Rigshospitalet v Kopenhagnu sem zdravljenje nadaljeval na onkološki kliniki v Århusu pri Lars-u Damstrup-u, dr. med. Odločili so se za kombinirano zdravljenje z obsevanjem in kemoterapijo.
Način zdravljenja in pristop zdravnikov je zgodba zase. Zdravnik tu ni le obrtnik, ki določi diagnozo, temveč poleg tega tudi tvoj učitelj, psiholog in po enem mesecu takorekoč prijatelj. On poskrbi za bolezen in zate. Npr. za večino je velik šok že to, da jih ostrižejo na balin (zame, ki sem vajen kratkih frizur to ni bilo hudo) in prav zdravnik te ustrezno pripravi na reakcije vrstnikov in te usmeri, da gledaš situacijo s prave perspektive.Zanimivo se mi zdi tudi to, da sem bil hospitaliziran samo 4 dni v času celotnega zdravljenja. Ostalo so bili obiski klinike (v popoldanskem času ko nisem imel (šolskih) obveznosti!), ki so vedno vsebovali vsaj 1-urni pogovor! Tako sva se z dr. Damstrup-om tudi dogovorila za primeren trenutek in način posredovanja informacije domačim in ostalim, ki to berete.
Pri tem, ko življenje normalno teče dalje in ne ždiš v bolnici je dobro tudi to, da se ne samopomiluješ in ti v brezdelju ne rojijo neumnosti po glavi.

Zdraviljenje
Ko se soočiš s tako rečjo kaj hitro pomisliš na alternativno zdravljenje. Med raziskovanjem šarletanske znanosti sem naletel na zanimiv zapis, ki zadene v bistvo: "Metode alternativne medicine so stare tisoče let, pravijo. Zanimivo. Kolikor je meni znano, so dvesto let nazaj ljudje crkavali pri petdesetih. Se je ta alternativa šele pred kratkim prebudila? Ali pa raje potrkajmo na les, da smo se rodili v dobi sodobne medicine. (Seveda ne pozabimo na ločnico med dopolnilnim in alternativnim zdravljenjem. Tetin smrekov čaj zagotovo pomaga, ni dvoma. Naj mi ga le ne poliva na jajca v ozdravitev kile na stara leta.)"

Za konec
Če je zdravje, je vse … pravijo. Drži. Če imate kako vprašanje z besedo na plano. V kolikor bi želeli izraziti solidarnost jo raje kot z besedami sočutja izrazite z dejanji; darujte tistim, ki pomoč res potrebujejo – Mali vitez.


29. marec - le kdaj bo spet tako, kot je bilo?

Oznake: ,