Moj profil
Moja foto galerija
Išči po blogu
Pošlji komentar  Naroči se na objave – RSS vir

Sobota, 8 marec 2008

Jugoslovanski džuveč

Tale rihta je navdahnjena z jugonostalgičnimi pogovori pri Zoranu in Mariji.

Sestavine za 4-5 oseb:

  • skodelica (okroglozrnatega) riža
  • 2 čebuli
  • 2 (rdeči) papriki
  • 2 dl paradižnika (iz konzerve)
  • 1/2 melancane
  • pest (zmrznjenega) graha
  • pest (zmrznjenega) korenčka
  • 2-3 žlice olivnega olja
  • začimbe

Na olivnem olju popražimo skodelico riža, zalijemo z dvema skodelicama vode osolimo in kuhamo približno 15-20 minut.

Med tem v kaki dobri posodi scmarimo ene sorte sataraš: zelenjavo narežemo/nasekljamo in v klasičnem vrstnem redu (čebula, paprika, melancane, paradižnik) mečemo počasi drugo za drugim v posodo. Če imamo pri roki še kako drugo komplementarno zelenjavo (recimo cvetačo/bučke/šparglje) jo lahko na tem mestu tudi dodamo. Pol čajne žličke soli, zajetna žlička vegete (za pravi socialistični okus po enakem) in začimbe kot so poper, čili, paprika v prahu po okusu in občutku (če se povaluje v hladilniku kak ostanek šarf ajvarja ga lahko tu tudi izkoristimo).

Sledi le še ciljna ravnina: v pekaču zmešamo riž in "sataraš", primešamo grah in korenček (če slednja nista poprej zmrznjena/blanširana ju (s)kuhamo z rižem) in pečemo še kake pol ure v pečici na 170 °C, da se okusi sočno spojijo in daje riž vtis razkuhanosti.

Jed je odlična sama, krasno pa se poda tudi s tschevaptschitschi.

Oznake: