Jugoslovanski džuveč
Tale rihta je navdahnjena z jugonostalgičnimi pogovori pri Zoranu in Mariji.
Sestavine za 4-5 oseb:
- skodelica (okroglozrnatega) riža
- 2 čebuli
- 2 (rdeči) papriki
- 2 dl paradižnika (iz konzerve)
- 1/2 melancane
- pest (zmrznjenega) graha
- pest (zmrznjenega) korenčka
- 2-3 žlice olivnega olja
- začimbe
Na olivnem olju popražimo skodelico riža, zalijemo z dvema skodelicama vode osolimo in kuhamo približno 15-20 minut.
Med tem v kaki dobri posodi scmarimo ene sorte sataraš: zelenjavo narežemo/nasekljamo in v klasičnem vrstnem redu (čebula, paprika, melancane, paradižnik) mečemo počasi drugo za drugim v posodo. Če imamo pri roki še kako drugo komplementarno zelenjavo (recimo cvetačo/bučke/šparglje) jo lahko na tem mestu tudi dodamo. Pol čajne žličke soli, zajetna žlička vegete (za pravi socialistični okus po enakem) in začimbe kot so poper, čili, paprika v prahu po okusu in občutku (če se povaluje v hladilniku kak ostanek šarf ajvarja ga lahko tu tudi izkoristimo).
Jed je odlična sama, krasno pa se poda tudi s tschevaptschitschi.
![](http://korenjak.si/mon/uploaded_images/03_08dzuvec-762804.jpg)
Oznake: ščepec vegete
<< Domov