Moj profil
Moja foto galerija
Išči po blogu
Pošlji komentar  Naroči se na objave – RSS vir

Četrtek, 22 maj 2008

Sophia Maj Orchestra

Preštevilnim obveznostim navkljub sem se pustil zvabiti na koncert Sophie Maj Orcheststra.

Mislim, da sem – spričo pregorevanja zaradi preobilice dela – naredil prav. Tonyu zasedba vleče na Portishead, meni pa je – že ko sem jih septembra prvič poslušal – misli odneslo v začetke empetri revolucije, ko smo po frizbi netu (disketah 3,5") prenašali prve priatske komade med katerimi sta bila tudi Don't Speak in Just a Girl od No Doubt-ov. Saj ne toliko muzika, kot barva glasu Majeve. Pojava, performans in predanost je pa čista Vesna Zornik.

Sem ravno zadnjič gruntal, kako je zanimiv ta muzikantarski šov biznis. Seznanil sem vas že z dvema vrhunskima danskima zasedbama: Ibrahim Electric in Analogik. Vključno s tem "orkestrom" so že trije. A splošna percepcija danske glasbene produkcije bo še vedno Aqua in Barbie Girl ter Olsen Brothers z Evrovizije.

Za splošno razgledanost je treba poznati vsaj še najdolgočasnejši danski bend, kot se sami radi pohecajo (ha, ha, ha, kako smešno!), TV-2. Popevke za staro in mlado, nekakšni danski Čuki pač.

Kar mi ne gre v račun je, zakaj uvoduma omenjeni ali celo še bolj mainstreamerski Kashmir (a la naša Siddharta) ali VETO (recimo naši Psycho-Path) ne bodo nikoli nič več kot le ta glavni na vasi.

Podoben šmoren z glasbeno industrijo kot v Sloveniji in na Danskem je tudi na Norveškem. Razen muhe enodnevnice a-ha je vse skupaj ena mizerija. Iz 2 Many DJs (morda Umek?, prešvoh poznam) in Black Debbath (kajpavem Slon in Sadež al pa Zmelkoow, podobnost imena z Black Sabbath ni naključna) dvomim da bo sevala kdaj kaka silna slava.

Finska mašinerija je morda za spoznanje (pa ne prav dosti!) boljša. Za prgišče semi-uspešnih se v soju žarometov že najde: Lordi, Leningrad Cowboys, Apocalyptica, Nightwish in HIM.

Čisto nasprotje se (laiku) zdijo Švedi (ABBA, Roxette, Ace of Base, The Cardigans, The Hives, Europe, José Gonzáles, Hammerfall …) in Islandci (Björk, múm, Amiina …), katerih produkcija je vsaj za ligo višje in dejansko parirajo Angležem in Amerikancem (še posebej če pogledamo per capita).

A je komu jasno kako to?

Oznake: