Moj profil
Moja foto galerija
Išči po blogu
Pošlji komentar  Naroči se na objave – RSS vir

Sreda, 14 maj 2008

Turizem, šolstvo, zdravstvo in sociala

Turizem
Kot že rečeno imamo zadnjih nekaj tednov prav krasno vreme, ki meji že na kičasto in na trenutke skoro prevroče ;-). A kot kaže, bo konec tedna "odinalo", tako da bodo obisk drameljsko-blejske naveze pričakale avtentične oblačno-vetrovne razmere in bo spoznavanje dežele res celostno, vseobsegajoče.

Šolstvo
Upam, da mi šolske oblasti do petka dahnejo usodni da in se lahko prijavim za štipendijo MK-ja. Sicer pridem za eno leto vedrit domov. Oboje se mi dopade. Vseeno držite pesti za "ja".

Zdravstvo
Da ne boste mislili, da je tukaj res vse narobe, ko včasih malo za šalo malo zares kaj pošimfam … Že dva dni sem paraliziran ležal doma: zopet ta moj gastritis! Resda se včasih želodec sam porihta, a tokrat sem se – priznam, malo tudi iz firbca – odločil, da grem po lamsoprazole do zdravnika. Ocena vzorno! Če česa, potem bi se lahko naši "bručmani" naučili od Dancev organizacije.

Takoj ko na občini zaprosiš za "emšo" oz. magično rumeno kartico (za zdravstveno zavarovanje) si izbereš (po sistemu an-ban …) osebnega zdravnika. V slučaju bolezni ga zjutraj pokličeš (telefonska številka tvojega zdravstvenega doma je natisnjena na kartici), poveš kaj ti manjka in dobiš uro (sestra se še opraviči, ker kličeš relativno pozno in bo morda kljub uri malo za počakat). Prideš v čakalnico, potegneš kartico skozi avtomat – pa ne zaradi dodatnega zavarovanja (to jih, v nasprotnu z lekarnarji, sploh ne briga) – ki pove, da boš moral morda 10 minut počakat. Kot teleban pri administrativni delavki za pultom še preveriš, če je to res vse kar moraš storiti: "Ja."

Kot bi trenil stopi na hodnik simpatična blond gospodična (na žalost s prstanom na roki, torej gospa), ki te pokliče v ordinacijo. Sestra, si misli Slovencelj … Ne, ne, bo kar dohtarca, ki ji zavoljo tega koraka iz ordinacije in parih klikov z miško ni padla krona z glave.

Res, od trenutka, ko vstopiš v čakalnico, do konca pregleda (vključno s printanjem recepta) poteka vse neverjetno gladko, prijazno in hitro. Izjemno efektivno, brez odvečnega pretikanja kartice in prenašanja kartonov od sestre do zdravnice in nazaj.

Zagotovo je možno tudi, da te – tako kot Zokija – prehitro odpravijo. A bojda je v taki situaciji trik v tem, da rečeš, da imaš dohtarja v familiji. Tako dobiš takoj napotnico za specialista …

Sociala
Dasiravno vzgojitelice že nekaj časa štrajkajo z zahtevo po višjih plačah, sem jaz še vedno navdušen nad tukajšnjo delavsko zakonodajo. Konec prejšnjega meseca sta me pričakali dve pismi: odločba o dohodnini ni postregla z ničemer presenetljivo novim, saj lani nisem zaslužil toliko, da bi moral dajati cesarju desetino. Je bilo pa zato toliko večje presenečenje v drugem pismu: regres! Zavoljo osmih ur dela sem dobil "feriepenge" v višini 120 kron. Pa če to ni krasno!

Mimogrede: ta najbolj socialna država praznuje tudi prvi maj! Delavno ljudstvo dobi celega pol šihta prosto, če nimajo te sreče kot letos, da se dan pokrije s Kristusovim vnebovzetjem ali kakim velikim molivnim dnem ali čim podobnim. To je najbrž tudi edina danska vrlina, ki bi utegnila tekmovati z njihovim ponosom na socialno državo. Namreč presveta pobožna bogaboječnost, ki se manifestira vsako pomlad z neštetimi "krščanskimi" dela prostimi dnevi (bojda prazniki) in nič manj številnimi obiski birmanskih fešt, kjer po pripovedovanjih nemalokrat (v duhu tradicije in svetega duha) obleži vse staro in mlado.


FOTO: JP.DK

Oznake: ,